Koop direct je ticket digitaal en bespaar 10% korting op je overtocht!

Biesbosch 75 jaar bevrijd: ga mee op crossing vaartocht!

Biesbosch 75 jaar bevrijd: ga mee op crossing vaartocht!

Het kan je niet ontgaan zijn: in mei 2020 is ons land officieel 75 jaar bevrijd. Daarom wordt er vanaf november op veel plekken stilgestaan bij de Tweede Wereldoorlog én wordt de bevrijding gevierd. Zo ook in de Biesbosch, dat een belangrijke rol speelde in de oorlog. Ontdek het bij de tentoonstelling in het Biesbosch MuseumEiland of ga mee op een spannende crossingtocht door de natuur.

Biesbosch: bevreesd door Duitse soldaten

Voor de Duitsers was de Biesbosch een gebied dat vrees opriep. Het stijgende en zakkende water kon zomaar de terugweg belemmeren en achter de hoge begroeiing kon zich van alles verbergen. De soldaten moesten er niets van hebben. Ze waagden zich liever niet in de Biesbosch. Daarom werd het gebied geliefd onder onderduikers en verzetsstrijders. De Biesbosch liep pas leeg toen de bevrijding in zicht kwam. Iedereen die hier eerder een schuilplaats had gezocht, trok naar het zuiden. Dat was al bevrijd!

Liniecrossers tussen bevrijd en bezet gebied

De Biesbosch werd in de laatste maanden van de oorlog het toneel van de liniecrossers. Dit waren de helden die de laatste maanden van de oorlog heen en weer pendelden tussen bevrijd en bezet gebied. In maanloze nachten brachten zij informatie, medicijnen, piloten of andere mensen over.

Beleef zelf! Crossing vaartochten van december tot mei

Wil je zelf ervaren hoe het verzet er aan toe ging? Vanaf december organiseert de Biesbosch twee keer per week speciale crossing vaartochten! De route loopt van het Biesbosch MuseumEiland naar de plaats waar Duitsers werden overmeesterd en gevangen genomen. De vaartocht door de ondiepe smalle kreken komt deels overeen met de route die de liniecrossers aflegden.

De vaartochten vinden iedere zondag en donderdag plaats van december tot en met mei. Een rondvaart duurt ongeveer 2,5 uur. Tickets en meer informatie vind je via deze link.