info@riveer.nl 0183 65 93 14

Canal House Parade

Het was op een maandag, ik vertrok vanuit Werkendam met de veerboot naar Gorinchem. Heerlijk dat stukje varen!! Eenmaal aangekomen, liep ik via Buiten de Waterpoort het prachtige Gorinchem binnen. Op weg naar de markt. Maar ik kwam niet verder dan de Lingehaven; vijftien KLM-huisjes trokken mijn aandacht. De CanalHousParade, gestart in het voorjaar in Amsterdam, was in Gorinchem. Het Museumplein was de eerste locatie, gevolgd door in juni het Oosterpark in Amsterdam en niet veel later stonden de huisjes aan de Kruiskade in Rotterdam. Na deze wereldsteden, wordt Gorinchem aangedaan. Wat een eer.

De beroemde KLM-huisjes zijn in best wel grote vorm gemozaïkt door mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Zij doen op deze manier werkervaring op. Verder werken ze aan hun persoonlijke ontwikkeling en vinden vervolgens hopelijk een baan. Het resultaat mag er zijn en als Mister Suitcase kan ik iedereen aanraden om een kijkje te nemen in de Gorcumse Lingehaven. Vijftien huisjes staan opgesteld langs de trappen van de sluis. Naast De Rode Hoed uit Amsterdam, het voormalig hoofdkantoor van KLM in Den Haag en het Japans museum Het Sieboldhuis in Leiden, staat natuurlijk ook het Hamelhuis Gorinchem trots te wezen.

Het Gorinchemse KLM-huis staat bij de ingang van het terras van Brasserie Le Bon ‘Apart. Kan niet missen. Ik heb na het bezoek van de mooie expositie, van de nood een deugd gemaakt. Want ik heb heerlijk genoten van een voortreffelijke lunch met zicht op de overvolle Lingehaven.

Oktober 2015 kreeg voorzitter van de Hamel Foundation Piet IJssels en de heer Jon-hyun Choe het Delftsblauwe KLM-huisje nummer 96 overhandigd. KLM-president-directeur Pieter Elbers was de gulle gever. Onze nationale vliegtuigmaatschappij vliegt sinds 1984 naar Zuid-Korea en onderhoudt vandaag de dag een dagelijks verbinding tussen Amsterdam en Seoul.

Het blijft een fantastisch verhaal. De Gorcumse zeeheld Hamel leed in 1653 schipbreuk. Met zijn Sperwer strandde hij voor het Koreaanse eiland Jeju. De toenmalige Koreaanse koning wilde niet dat er informatie over zijn land naar buiten kwam en hield de Hollanders gevangen. Na dertien jaar en een gedetailleerd dagboek ‘Journael’ wist de Gorcumer met zeven andere lotgenoten te ontsnappen. Hamel was en bleef een held in Korea. Nog steeds, want de successen van Guus uit 2002 liggen alweer ver achter ons…

Een zomerse groet van Riveer reiziger Mr. Suitcase.

Praktische informatie

  • Canal House Parade is een open lucht tentoonstelling in Gorinchem. Vanaf de veersteiger wandel je in 2 minuten naar het Eind.
  • De huisjes zijn grote replica van de bekende Delftsblauwe KLM-huisjes en zijn gemaakt in een social sculpture project.
  • De zomer-expositie is gratis te bezoeken.
  • Maak een zomerse selfie met de huisjes, met of zonder klompen en tulpen. Of haal in de stad een ijsje op de Grote Markt bij de italiaanse ijssalon Venezia en eet je ijs op bij bij de huisjes op de trappen. (Venezia bezorgt ook ijs in Gorinchem! postcode van het Eind is 4201 CP)
  • Lunchen kan bij Le Bon Apart aan het Eind. En Le Bon Apart heeft ook een heerlijk terras aan de Lingehaven, tussen de KLM huisjes in.
  • Hamel Foundation heeft o.a. op de Kortendijk in Gorinchem een Hendrick Hamel Museum gerealiseerd. Het museum is open op woensdag t/m zaterdag van 12:30 tot 17:00 uur en is natuurlijk een bezoekje waard.
  • Mr Suitcase reisde van Werkendam naar Gorinchem met Riveer. Een enkeltje kost 2 euro p.p. Ga je met een paar mensen? Neem dan een 10 rittenkaart van 13 euro. Regel meteen je tickets en ze zijn ook gelijk zichtbaar in de Riveer app wanneer je met hetzelfde mailadres inlogt.
  • Plak je er een diner in Gorinchem aan vast? Dan ga je in de avond gewoon terug met de watertaxi naar Werkendam. Wel even de watertaxi bellen en bestellen dan.