Koop direct je ticket digitaal en bespaar 10% korting op je overtocht!

Veer Brakel-Herwijnen blijft bij laag water beschikbaar voor fietsers

Veer Brakel-Herwijnen blijft bij laag water beschikbaar voor fietsers

De aanhoudende lage waterstand is te merken bij Riveer en dan met name bij het veer Brakel-Herwijnen. De pont kan bij eb niet altijd meer aanleggen, omdat het water te laag is om de klep voldoende op de veerstoep te krijgen. Het uitgangspunt van Riveer is echter dat wij blijven varen zolang dit veilig kan. Lees hieronder wat dit voor jou als klant betekent.

Ieder half uur een vaart voor fietsers

Op de momenten dat het veer voor auto’s gestremd is, worden er met ingang van maandag 19 november vanaf 14.00 uur halfuurs-diensten gevaren voor fietsers en voetgangers. Op ieder heel en ieder half uur vertrekt er een pont vanaf Brakel. Als fietser of voetganger kun je opstappen bij onze nachtsteiger in de haven van Brakel. Helaas geldt dit niet voor scooters en brommers, omdat de steiger daarvoor te steil is. Wacht aan het einde van de parkeerplaats achter het voetbalveld op de volgende pont. Daarnaast kunnen fietsers met hun meerrittenkaart of abonnement van Brakel-Herwijnen tijdens zo’n stremming gebruik maken van een andere pont van Riveer, bijvoorbeeld bij Woudrichem. Zo hopen we je toch zo goed mogelijk van dienst te kunnen zijn.

Altijd het laatste nieuws met de Riveer app

Door de verschillende tijdstippen van eb en vloed is het moeilijk te voorspellen wanneer we wel voor auto’s kunnen varen. Voor de hele week zijn de vooruitzichten ongunstig, onder andere door de oostenwind die het water niet de goede kant opduwt. Wij adviseren onze reizigers daarom om de gratis pushberichten in de Riveer app in de gaten te houden. Zodra de pont in- of uit de vaart is voor automobilisten ontvang je melding op je telefoon. Wanneer de pont gestremd is voor auto’s, wordt er structureel ieder half uur gevaren voor fietsers en voetgangers. Dit staat niet als dienstregeling in de app. Voor groter vervoer als vrachtwagens of tractoren is het veer Brakel-Herwijnen sowieso tot nader order gestremd. Voor informatie of vragen kun je tijdens kantooruren ook bellen via 0183-659314.

Welk probleem veroorzaakt het lage water?

Mensen zien schepen varen op de rivier en begrijpen niet altijd het probleem. De hindernis voor veerdiensten ligt niet in het varen, maar in het afmeren. Wanneer het water zo extreem laag staat, klopt de aansluiting tussen de veerstoep en de klep van de pont niet meer. Dit speelt bijvoorbeeld in Brakel-Herwijnen: het water moet hoog genoeg zijn om de klep van de pont op het wegdek te kunnen leggen. Ook de voet- en fietsveren merken dat het water laag staat: de helling naar de wal wordt steil en soms moet je opletten bij het aan boord stappen.