Koop direct je ticket digitaal en bespaar 10% korting op je overtocht!

Elektrische veerponten voor Riveer

Elektrische veerponten voor Riveer

Wij zijn trots! Er gaan elektrische veerponten gebouwd. De eerste zullen worden ingezet op de trajecten Gorinchem, Werkendam en Hardinxveld. Het is de bedoeling dat de veren over anderhalf jaar – begin 2020 – al voor Riveer gaan varen.

 Duurzame veerpont

Het ontwerp voor de voet- en fietsveren werd in juli definitief in samenwerking met scheepsbouwer CoCo Yachts. De catamaran is voorzien van grote ramen en een glazen dak. Hierdoor hebben passagiers straks een prachtig zicht op het water én de lucht tijdens hun oversteek. Voor Riveer het allerbelangrijkst: de veerponten zijn honderd procent emissievrij. Ze worden namelijk aangedreven door elektromotoren in plaats van dieselmotoren. Uiteindelijk is het streven dat alle dieselmotoren in onze huidige voet- en fietsveren worden vervangen door elektromotoren. Dit zou een besparing betekenen van 1600 CO2.

Bouw

De volgende stap is de Europese aanbesteding van de bouw van de veerboot. Zodra de bouwer bekend is, zal deze ook moeten deelnemen in het Ferry Innovation Centre (FIC) . Het FIC gaat functioneren als kenniscentrum en vanuit het FIC worden elektrische veerboten ontwikkeld, ook worden toekomstige ontwikkelingen daar onderzocht zoals energie door waterstof en semi en autonoom varen in de toekomst. Zodra de aanbesteding afgerond is, start eind van dit jaar de bouw.