Riveer brengt Ode aan de Hollandse Waterlinies

riveer.nl

nhw

Riveer brengt Ode aan de Hollandse Waterlinies

In 2021 brengt Nederland een Ode aan de Hollandse Waterlinie. Dit wordt onder andere gevierd met fortensafari's, wandel- en fietsevents, gastronomie en kunst. Ook in onze regio; de oude verdedigingslinie loopt namelijk dwars door het Riveergebied! Ook hier tellen we maar liefst elf verdedigingswerken, waarvan de vestingen Woudrichem, Gorinchem en Slot Loevestein het meest bekend zijn.

Heldenverhaal van Nederlandse geschiedenis

De Hollandse Waterlinie - lopend van Muiden tot de Biesbosch - is één van de heldenverhalen van de Nederlandse geschiedenis. Het eerste hoofdstuk werd al in 1815 geschreven en het laatste in 1940 toen de waterlinie zijn functie als verdediging tegen oorlogsdreiging verloor. Ooit maakte de Nieuwe Hollandse Waterlinie het westen van Nederland onbereikbaar voor de vijand. In tijden van dreiging werd de natuur rond de vestingsteden, kastelen en forten dankbaar onder water gezet om de vijand tegen te houden. Dit gebeurde slechts drie keer: tijdens de Frans-Duitse Oorlog, de Eerste Wereldoorlog en aan de vooravond van de Tweede Wereldoorlog.

Themajaar boordevol activiteiten

Vandaag de dag bestaat de Nieuwe Hollandse Waterlinie vooral uit spannende bouwwerken in prachtige groene omgevingen die je juist wél wilt bezoeken. En dat verdient een ode! In dit themajaar wordt de waterlinie daarom extra onder de aandacht gebracht. met fortensafari's, een pop-up restaurant, prachtige fiets- en wandeltochten, het evenement 'We sluiten de linies' en met het fortenfestival. Bezoek een van de activiteiten in het Riveergebied:

  • Kanosafari in de Bakkerskil
  • Wilde slotsafari rond Loevestein incl. picknick
  • Pop-up restaurant Fort Giessen
  • Hollandse Waterlinies Fietsroutes
  • Evenement We Sluiten de Linies

Ga voor meer activiteiten, data en aanmelden naar www.odeaandehollandsewaterlinies.nl