Koop direct je ticket digitaal en bespaar 10% korting op je overtocht!

Een dag om in te lijsten!

Familie en vrienden uit het noorden van ons land zijn op bezoek. We hebben wat te vieren en ik zou Mr. Suitcase niet zijn…natuurlijk heb ik gelijk opgeworpen een uitje te organiseren. Dat is immers op mijn koffer geschreven en ik laat mijn gasten graag met open mond kijken naar dit schitterende rivierenlandschap. Ik heb de reis van de week voorbereid en verheug me erop: dit wordt een tripje met Gouden Randje! We stappen op de fiets en varen met Riveer van Woudrichem naar Gorinchem.  In Gorinchem staan we haast gelijk bij de Lingehaven en daar ligt de Dudok voor ons klaar! Een schitterend gerestaureerd schip uit 1904 waarmee we op pad gaan. Hier gaan we aan boord en de monden vallen open van verbazing: gepoetst koper, glanzend hout, chique blauwe bekleding, wat een klasse. “Dit is gewoonweg fantastisch!”.

Het schip, met plaats voor ongeveer twaalf passagiers, kan zonder probleem de vergelijking doorstaan met de salonboten bij het exclusieve Amstelhotel in Amsterdam. Al varend maakte ik kennis met de allervriendelijkste bemanning, die vol enthousiasme vertelde over hun tochten. “Zakenmensen huren de boot regelmatig af om eens op een andere locatie te vergaderen. Een hapje en een drankje aan boord of in de stad maken het af. Uiteraard huren ook particulieren de boot. Op een zomerse zondagmiddag, maar ook wel als er iets speciaals te vieren is. We vervoeren ze graag.”

En dat deden ze dus ook met ons. Wij hebben genoten. Eerst door de mooie Lingehaven. Zo laag op het water en opkijkend richting de Appeldijk, de Havendijk, de Vijfde Uitgang beleef je de stad toch geheel anders. Wat een pracht gezicht. Met een snelheid van iets meer dan 8 (je mag niet harder dan 9:) kilometer in het uur, waren we zo de bebouwde kom uit. Onder de brug van de A15 doemden Arkel en Spijk op. Een drukte van jewelste in de jachthaven De Gors, veel watersporliefhebbers genoten van een heerlijk zonnetje. Een verfrissend duikje in de Linge en wees eerlijk, daarvoor hoef je niet met de sleurhut naar Zuid-Frankrijk te rijden.

Verderop kwam ik helemaal tot rust. De Linge is geweldig. Bij Leerdam nuttigden we ons eerste pilsje om vervolgens verder te varen richting Beesd en Geldermalsen. Acquoy, Gellicum en Rumpt zijn schilderachtige dorpjes, die je helaas niet vanaf de Linge kunt zien. Veel mensen zag ik toeren met hun fietsen op de dijk, een alleraardigst idee voor een volgend uitstapje.

Terug in Gorinchem gingen we voor een klein rondje sportief: na het varen was het lekker even een stukje te fietsen. Dus namen we in Gorinchem de pont naar Sleeuwijk. Daar van boord in de haven en dan een mooi tochtje via de dijk terug naar Woudrichem. Wat een uitzicht over rivier en uiterwaarden! Een dag om in te lijsten!

Een zomerse groet van Riveerreiziger Mr. Suitcase.

Praktische informatie

  • Dudok is te huur voor vaartochten op maat. En zo gewenst ook met catering aan boord. Daar bestaan diverse arrangementen voor van eenvoudig, naar uitgebreid tot chique. De Dudok huur je altijd met schipper. Meer informatie en reserveren doe je via de website van De Dudok.
  • Vanaf de veersteiger wandel je in nog geen 2 minuten naar het Eind Gorinchem waar de Dudok aan de trappen een vaste ligplek in de Lingehaven heeft.
  • Mr Suitcase nam met familie de pont Woudrichem-Gorinchem. Een enkeltje kost 2 euro. Ga je met een gezelschap op pad, dan is een 10 rittenkaart van 13 euro een goed idee. Aan het eind van de dag nam Mr Suitcase met de familie de pont Gorinchem-Sleeuwijk Deze overtocht kost € 1,50 (10 rittenkaart € 10,00) Tickets kun je van te voren kopen en zijn dan ook gelijk in de Riveer app beschikbaar. Tickets hebben geen datum en zijn altijd 1 jaar geldig na een prijswijziging.