Gorinchem – Sleeuwijk – Hardinxveld – Werkendam

hard

Gorinchem - Sleeuwijk - Hardinxveld - Werkendam

Oktober t/m april:
maandag t/m zaterdag
Mei t/m september:
dagelijks (7 dagen per week)

Faciliteiten

  • Rolstoeltoegankelijk
  • Wifi
  • Toilet
  • Koffie-/thee-automaat
  • koop kaartjes via app.riveer.nl

Opstaplokatie (adres)

Gorinchem:  Buiten de Waterpoort  Sleeuwijk: Hoekeinde
Hardinxveld: Rivierdijk
Werkendam: Sasdijk

 

Kaartjes voor overtochten koop je het makkelijkst via de website of installeer de gratis Riveer App via app.riveer.nl  Stap je zonder geldig plaatsbewijs aan boord? Geef dan gelijk aan bij de bemanning dat je een kaartje nodig hebt. Aan boord kun je alleen een enkele reis kopen en je MOET met pin betalen. Contant afrekenen is niet mogelijk.

werk klein

De poort naar nationaal park de Biesbosch

Vanuit Werkendam vaar je makkelijk naar Gorinchem en hoef je niet meer door weer en wind over de brug te fietsen. Veel scholieren en forenzen weten de pont te vinden voor een comfortabele oversteek. En in de zomer weten steeds meer mensen de veerpont ook te vinden voor recreatie. Denk enerzijds aan winkelen in Gorinchem of ga juist de andere kant op richting Nationaal Park De Biesbosch.

Elektrische veer

In de voetsporen van Marie Louise 

De veerverbinding tussen Gorinchem en Sleeuwijk heeft het oudst bekende veerrecht van Nederland. De eerste vermelding komt uit 1329. In het verleden was de pont de hoofdverbinding van noord naar zuid en andersom. Hugo de groot zette zijn ontsnapping via deze weg voort en Marie Louise, de vrouw van Napoleon Bonaparte, gebruikte de verbinding over water om haar man in Gorinchem te bezoeken. Het veer wordt op werkdagen veelvuldig gebruikt door werkenden en scholieren, die de comfortabele en veilige veerpont verkiezen boven de Merwedebrug. De pont is handig én leuk als je gaat winkelen, een wandeling maakt of een terrasje pakt aan de overkant. 

Te zien en te doen

Met een oppervlakte van ruim 9000 hectare is de Biesbosch het grootste zoetwatergetijdengebied van Europa. Tijdens je fietstocht vanaf de pont krijg je alvast een voorproefje in de Noordwaard. Dit is het natuurgebied tussen de Nieuwe Merwede en de Brabantse Biesbosch én het mekka voor tienduizenden watervogels. Het prachtige doorstroomgebied geldt als belangrijke schakel in het programma Ruimte voor de Rivieren. De Biesbosch zelf bestaat uit verschillende rivieren en talloze eilandjes en kreken. Dit maakt het nationaal park tot een groen doolhof waar iedere liefhebber de natuur op zijn eigen manier kan beleven. Van kanoën onder overhangende wilgentakken en fietsen door eeuwenoude polders tot struinen over onverharde paden en de geschiedenis ontdekken in het prachtige Biesbosch museumeiland. Of speur naar bevers en ontdek zeldzame vogels; de Biesbosch staat namelijk bekend om zijn grote beverpopulatie en sinds kort is ook de reusachtige zeearend een vaste bewoner. Eén ding is zeker: de diversiteit van het gebied biedt de leukste dagjes uit voor zowel ouders met kinderen als voor de fanatieke vogelaar en natuurliefhebbers.