Slot Loevestein – Fort Vuren

loef

Loevestein - Fort Vuren

Ervaar de ontsnappingsroute van Hugo de Groot

Mei, juni en september:
zaterdag en zondag
Juli en augustus:
dagelijks (incl. weekenden)

Faciliteiten

  • Rolstoeltoegankelijk
  • Wifi
  • Snackautomaat

Tickets

  • Dagkaart of combiticket Loevestein, klik hier voor meer informatie (alleen geldig tijdens reguliere vaartijden en niet in winterperiode okt-april).
  • Watertaxi (buiten reguliere vaartijden, altijd vooraf reserveren).

Let op: door werkzaamheden i.v.m. de dijkversterking kan de watertaxi in ieder geval tot eind 2022 (einddatum nog niet bekend gemaakt) niet afmeren bij de steiger Fort Vuren.

loefklein

Historische kant van het Riveergebied

De reguliere veerverbinding naar Loevestein en Fort Vuren vaart van mei t/m september. Wil je van Fort Vuren naar Slot Loevestein? Dan ga je altijd via Woudrichem. De Vestingdriehoek met Gorinchem, Woudrichem, Loevestein en Fort Vuren zijn plekken vol historie en natuur en allemaal met Riveer te bereiken. Het makkelijkst reis je van en naar Loevestein met een dagkaart; In de reisplanner of de Riveer app vind je de vaartijden. Wil je op een moment naar Loevestein dat er geen reguliere veerdienst vaart? Reserveer dan de watertaxi of profiteer van de aantrekkelijke watertaxi-actie.

Te zien en te doen

Vanaf de boot zie je Slot Loevestein al van verre opdoemen. Je krijgt meteen het gevoel van vroegere tijden. Toen was dit de makkelijkste manier om het kasteel te bereiken, door de vele overstromingen rondom de vesting. Nu is het ook nog de leukste manier, je meert pal voor de toeristische trekpleister aan. Laat je onderweg verwonderen door het feit dat Hugo de Groot precies dezelfde route aflegde in zijn befaamde boekenkist. En vergeet ook de prachtige natuur rondom Loevestein niet. Varend over de rivier kun je soms zelfs al konikpaarden spotten in de uiterwaarden van het Munnikenland.

Recht tegenover Loevestein ligt Fort Vuren. Het werd in 1844 gebouwd als één van de vele verdedigingswerken van de Nieuwe Hollandse Waterlinie. Alleen al in het Riveergebied vind je elf van zulke bouwwerken. De linie maakte het westen van Nederland onbereikbaar voor de vijand, simpelweg door de omgeving onder water te zetten. Dit gebeurde slechts drie keer: tijdens de Frans-Duitse Oorlog, de Eerste Wereldoorlog en aan de vooravond van de Tweede Wereldoorlog. Fort Vuren kreeg in 1940 echter wel een Duitse luchtaanval te verwerken. Vandaag de dag is het fort juist heel uitnodigend, met het grote terras dat mediterraans aandoet.

Parkeren

Gorinchem
Parkeerterrein Buiten de Waterpoort (hetzelfde adres als veersteiger).
Woudrichem
Buiten de vesting op Schapendam of bij stadshaven (+/- 5 minuten lopen vanaf veersteiger).