Slot Loevestein – Fort Vuren

loef

Loevestein - Fort Vuren

Ervaar de ontsnappingsroute van Hugo de Groot

Mei, juni en september:
zaterdag en zondag
Juli en augustus:
dagelijks (incl. weekenden)

Er is in de zomer een extra reguliere afvaart mogelijk om 9.55 uur naar Loevestein, lees meer. Deze rit moet je van tevoren bestellen.

Faciliteiten

  • Rolstoeltoegankelijk
  • Wifi
  • Snackautomaat

Tickets

  • Dagkaart of combiticket Loevestein, klik hier voor meer informatie (alleen geldig tijdens reguliere vaartijden en niet in winterperiode okt-april).
  • Watertaxi (buiten reguliere vaartijden, altijd vooraf reserveren).
loefklein

Historische kant van het Riveergebied

De reguliere veerverbinding van Woudrichem naar Loevestein en Fort Vuren vaart van mei tot en met september. Wil je van Fort Vuren naar Slot Loevestein? Dan ga je altijd via Woudrichem. Het is zeker geen straf om extra lang aan boord te zitten! Op de route Woudrichem-Loevestein-Fort Vuren leer je de historische kant van het gebied op een leuke manier kennen. Dat doe je altijd met een dagkaart; losse tickets zijn hier niet beschikbaar. In de reisplanner of de Riveer app vind je de vaartijden. Wil je op een moment naar Loevestein dat er geen reguliere veerdienst vaart? Reserveer dan voor de watertaxi(-actie).

Te zien en te doen

Vanaf de boot zie je Slot Loevestein al van verre opdoemen. Je krijgt meteen het gevoel van vroegere tijden. Toen was dit de makkelijkste manier om het kasteel te bereiken, door de vele overstromingen rondom de vesting. Nu is het ook nog de leukste manier, je meert pal voor de toeristische trekpleister aan. Laat je onderweg verwonderen door het feit dat Hugo de Groot precies dezelfde route aflegde in zijn befaamde boekenkist. En vergeet ook de prachtige natuur rondom Loevestein niet. Varend over de rivier kun je soms zelfs al konikpaarden spotten in de uiterwaarden van het Munnikenland.

Recht tegenover Loevestein ligt Fort Vuren. Het werd in 1844 gebouwd als één van de vele verdedigingswerken van de Nieuwe Hollandse Waterlinie. Alleen al in het Riveergebied vind je elf van zulke bouwwerken. De linie maakte het westen van Nederland onbereikbaar voor de vijand, simpelweg door de omgeving onder water te zetten. Dit gebeurde slechts drie keer: tijdens de Frans-Duitse Oorlog, de Eerste Wereldoorlog en aan de vooravond van de Tweede Wereldoorlog. Fort Vuren kreeg in 1940 echter wel een Duitse luchtaanval te verwerken. Vandaag de dag is het fort juist heel uitnodigend, met het grote terras dat mediterraans aandoet.

Let op: Fort Vuren is gesloten voor passanten op donderdag 9 september en vrijdag 17 september (vanaf 12:30 uur) 2021.

Parkeren

Gorinchem
Parkeerterrein Buiten de Waterpoort (hetzelfde adres als veersteiger).
Woudrichem
Buiten de vesting op Schapendam of bij stadshaven (+/- 5 minuten lopen vanaf veersteiger).