Slot Loevestein – Fort Vuren

loef

Loevestein - Fort Vuren

Ervaar de ontsnappingsroute van Hugo de Groot

Mei, juni en september:
zaterdag en zondag
Juli en augustus:
dagelijks (incl. weekenden)

Op dagen dat er dienstregeling is:
extra ochtendrit mogelijk Gorinchem-Loevestein om 9.55 uur. Reserveren altijd nodig voor deze rit op nmr 0183 659 314 (keuze 3). Uiterlijk voor 22 uur.

Faciliteiten

  • Rolstoeltoegankelijk
  • Wifi
  • Snackautomaat

Tickets

  • Dagkaart Riveer (een combiticket is alleen te koop via website Loevestein) bij een retour Gorinchem/Woudrichem-Slot Loevestein/Fort Vuren. Dit kan alleen in de periode dat er een reguliere veerdienst vaart.
  • Geen veer? Watertaxi-tickets nodig
loefklein

Historische kant van het Riveergebied

De reguliere veerverbinding naar Loevestein en Fort Vuren vaart van mei t/m september. Wil je van Fort Vuren naar Slot Loevestein? Dan ga je altijd via Woudrichem. En er zijn maar weinig afvaarten vanaf Vuren. Vaak kan het handiger zijn om daarom in Gorinchem op te stappen. De Vestingdriehoek met Gorinchem, Woudrichem, Slot Loevestein en Fort Vuren zijn plekken vol historie en natuur. Het makkelijkst reis je van en naar Loevestein met een dagkaart voor de voet- en fietsveren. Op de website of de Riveer App vind je de vaartijden. Wil je op een moment naar Loevestein dat er geen reguliere veerdienst vaart? Dan is het mogelijk om met de watertaxi naar Slot Loevestein te reizen. De watertaxi reserveer je op 0183 659 314 (keuze 3) en heeft een ander tarief dan de reguliere veerdienst. Met de kapitein overleg je de vaartijden die jou uitkomen. De watertaxi kijkt dan of de wensen in zijn vaarschema passen. De watertaxi zal niet varen als er een reguliere veerdienst naar Loevestein vaart. De dagkaart voet- en fietsveren is op de watertaxi niet geldig.

Te zien en te doen

Vanaf de boot zie je Slot Loevestein al van verre opdoemen. Je krijgt meteen het gevoel van vroegere tijden. Toen was dit de makkelijkste manier om het kasteel te bereiken, door de vele overstromingen rondom de vesting. Nu is het ook nog de leukste manier, je meert pal voor de toeristische trekpleister aan. Laat je onderweg verwonderen door het feit dat Hugo de Groot precies dezelfde route aflegde in zijn befaamde boekenkist. En vergeet ook de prachtige natuur rondom Loevestein niet. Varend over de rivier kun je soms zelfs al konikpaarden spotten in de uiterwaarden van het Munnikenland.
Recht tegenover Loevestein ligt Fort Vuren. Het werd in 1844 gebouwd als één van de vele verdedigingswerken van de Nieuwe Hollandse Waterlinie. Alleen al in het Riveergebied vind je elf van zulke bouwwerken. De linie maakte het westen van Nederland onbereikbaar voor de vijand, simpelweg door de omgeving onder water te zetten. Dit gebeurde slechts drie keer: tijdens de Frans-Duitse Oorlog, de Eerste Wereldoorlog en aan de vooravond van de Tweede Wereldoorlog. Fort Vuren kreeg in 1940 echter wel een Duitse luchtaanval te verwerken. Vandaag de dag is het fort juist heel uitnodigend, met het grote terras dat mediteraans aandoet.

Parkeren

Gorinchem
Parkeerterrein Buiten de Waterpoort (hetzelfde adres als veersteiger).
Woudrichem
Buiten de vesting op Schapendam of bij stadshaven (+/- 5 minuten lopen vanaf veersteiger).