Munnikenland

Gorinchem - Woudrichem

Van verre zie je de hoge kerktoren van Woudrichem al opdoemen achter de vestingmuren. De stad ligt van oudsher op een strategische plaats waar Waal, Afgedamde Maas en Merwede samenkomen. Alleen dit maakt het charmante plaatsje al extra bijzonder om per boot te bezoeken.

Waar Maas en Waal samenkomen staat Slot Loevestein. Het prachtige kasteel dat langzaam opdoemt achter de bomen van een net zo mooi natuurgebied: het Munnikenland. De natuur mag hier haar eigen gang gaan en jij ook. Struin door uiterwaarden vol brede watergeulen, mysterieuze moerassen en bloemrijke vlaktes!

Verbindende factor van Vestingdriehoek

Vroeger bestond de natuur in het gebied uit een aantal verlaten eilandjes die werden gescheiden door kreken. In 1264 werd het oergebied echter in bruikleen gegeven aan monniken. Zij dempten de kreken en ontgonnen het land. De natuur doet echter wat ‘ie zelf wil en dus verlieten de middeleeuwse monniken het gebied alweer na zeventig jaar. Wat zij achterlieten was een nieuwe naam: Munnikenland. Een gebied met een rijke historie, om van de geschiedenis van Loevestein zelf nog maar te zwijgen.

Culinair Watertaxi-arrangement in charmante vesting

Nu is het Munnikenland vooral de thuisbasis van tientallen grote grazers: rode geuzen en konikpaarden. Doordat zij het land begrazen krijgen tal van andere wilde dieren en planten een kans. De runderen en paarden helpen ook om het land open te houden en dit helpt weer om overvloedig water op te kunnen vangen.

Praktische info

Vaartijden

Oktober t/m april:
maandag t/m zaterdag
Mei t/m september:
dagelijks (incl. weekenden)

Faciliteiten

  • Toilet
  • Snackautomaat
  • Wifi
  • Oplaadpunten voor mobiele telefoon

Parkeren

Gorinchem
Parkeerterrein Buiten de Waterpoort (hetzelfde adres als veersteiger). Kosten: max. €3,- per dag.
Woudrichem
Buiten de vesting op Schapendam of bij stadshaven (+/- 5 minuten lopen vanaf veersteiger). Kosten: gratis