Update hoogwater: alle veren varen volgens dienstregeling

hoogw

Update hoogwater: alle veren varen volgens dienstregeling

Wie de komende dagen met ons meevaart kan gaan genieten van een bijzonder tafereel. Naar verwachting wordt de waterstand in de Waal namelijk historisch hoog voor de tijd van het jaar. Sinds 1980 stroomde er in juli niet meer zóveel water door de grote rivieren.

Update 24-7

Alle veren varen weer volgens dienstregeling.

Vanaf donderdag 22 juli vaart het veer Aalst-Veen weer volgens reguliere dienstregeling. De waterstand in de Afgedamde Maas is voldoende gezakt, waardoor de pont weer bereikbaar is voor alle verkeer. Het hoge water leverde eerder ook problemen op bij de aanmeerplaats bij Fort Vuren. Inmiddels is deze week bereikbaar. Vanaf zaterdag 24 juli wordt het fort weer meegenomen in de route Gorinchem - Woudrichem - Slot Loevestein - Fort Vuren.

Via pushberichten in de app ontvangen reizigers het snelst informatie als de waterstand invloed heeft op onze veerdienst. We sturen reizigers een melding wanneer de situatie verandert. Zorg daarom dat je de app hebt gedownload en meldingen aan hebt staan.

Waterstand van 14,50 meter +NAP

De verwachting is dat de waterstand bij het Gelderse Lobith, waar de Rijn Nederland binnenkomt, stijgt naar 14,50 meter +NAP. Dat is uitzonderlijk. Niet alleen is het zes meter hoger dan in dezelfde tijd vorig jaar, ook voerde de Rijn slechts in 1910, 1948 en 1980 nog meer water af. Twee derde van het water uit de Rijn stroomt via de Waal naar zee. De waterstanden bij Lobith zijn dus ook belangrijk voor het vaargebied van Riveer. In Lobith komt de piek op maandag 19 of dinsdag 20 juli, dus bij ons een paar dagen later.

Komt nauwelijks voor

Hoge waterstanden in juli komen de laatste veertig jaar eigenlijk nauwelijks meer voor. Hooguit eens in de tien jaar, terwijl het daarvoor eens in de drie à vier jaar was. Deze keer is de vele regenval in de Alpen en Midden-Duitsland de oorzaak. De komende dagen kan er tot tien centimeter vallen. Dat is meer dan normaal in de hele maand.

TIP!

De mooiste manier om de waterstand te bewonderen is op het bovendek van onze Gorinchem VIII. Deze veerpont vaart dagelijks vanaf 12.15 uur het rondje Gorinchem-Woudrichem-Slot Loevestein-Fort Vuren. Met het Vestingdriehoek dagkaartje kun je zolang blijven zitten als je wilt óf op- en afstappen bij de verschillende bezienswaardigheden.

Zorgelijk is het (nog) niet, mooi wel

Zorgelijk is het nog niet. In de zomer kan de bodem veel water opnemen. Ook verdampt er meer door de hogere temperaturen en via de opname van water door begroeiing. Van de officiële term 'hoogwater' is pas sprake bij 15 meter +NAP. Mooi is het wel. Vanaf een stand van ongeveer 11,5 meter kunnen de lagere delen van de uiterwaarden al onder water komen. De stranden zullen dus niet meer bereikbaar zijn. Let op: door de stroming die het hoge water met zich meebrengt, is het levensgevaarlijk om te zwemmen in de rivier!