Riveer staat stil bij World Drowning Prevention Day

Brakel2

Riveer staat stil bij World Drowning Prevention Day

Op zondag 25 juli staat Riveer stil bij World Drowning Prevention Day. De speciale dag werd dit voorjaar door de Verenigde Naties in het leven geroepen om aandacht te besteden aan het voorkomen van verdrinking. Voor ons is het dé manier om men bewust te maken van het gevaar van zwemmen in de grote rivieren.

Gevaarlijke stroming in grote rivieren

In Nederland verdrinken er jaarlijks nog altijd meer dan honderd mensen. En hulpverleners weten nog een veel groter aantal te waarschuwen of te redden. een rivier, zee of plas is niet hetzelfde als een zwembad.

In de grote én drukke rivieren waar Riveer actief is, ligt het gevaar vooral in de gevaarlijke stroming. Zwemmers worden snel meegezogen door de sterke onderstroom van een passerend schip. Ook aan de kant en tussen de kribben is die zuigende kracht goed merkbaar: de waterlijn trekt zich terug in de richting van het schip, waardoor er tijdelijk een breder strand ontstaat. Nadat het schip voorbij is, wordt het water terug gestuwd en ontstaat er een soort minivloed. In korte tijd stijgt het water soms met wel meer dan 50 centimeter. Maar ook zonder passerende schepen zijn zwemmers niet opgewassen tegen de sterke stroming. Ook vormt onderkoeling of kramp door sterk wisselende temperaturen een gevaar.

Officiële zwemplekken

Op de website zwemwater.nl vind je de plekken die zijn aangemerkt als officieel zwemwater. In de buurt van Gorinchem is dat bijvoorbeeld bij het Lingebos, in de buurt van Brakel en Aalst bij recreatiegebied De Neswaarden en bij Woudrichem De Mosterdpot. Op de website staat ook wanneer er een waarschuwing geldt voor de officiële zwemgebieden.

zwemmen-in-rivieren-en-kanalen