Van dag tot dag: water in de Waal stijgt

hoogwater

Blog: hoogwater in de Waal

UPDATE: op dinsdag 9 februari bereikte de Rijn bij Lobith het hoogste waterpeil. Het water is op zaterdag 13 februari zodanig gezakt dat het veer Brakel-Herwijnen de dienstregeling weer vanaf 14.00 uur kan hervatten. De veerdienst vaart - net als de andere diensten van Riveer - volgens de corona-dienstregeling.

De stijging van het water in de Waal werd op vrijdag 29 januari ingezet in de Duitse Rijn, door een grote hoeveelheid neerslag in combinatie met sneeuwsmelt daar. Hoe dat er die week van dag tot dag uitzag bij het veer Brakel-Herwijnen, zie je hieronder.

(Klik op afbeeldingen voor slideshow/om te vergroten)

Op vrijdag 29 januari liep de waterstand bij het Gelderse Lobith, waar de Rijn Nederland instroomt, op tot 10,6 meter +NAP. Dat is hoger dan normaal voor de tijd van het jaar. Twee derde van het water uit de Rijn stroomt via de Waal naar de zee. De waterstanden bij Lobith zijn dus ook belangrijk voor het vaargebied van Riveer.

Laatste keer hoogwater januari 2018

Dat het water juist nu hoger is, is niet raar. De rivieren moeten nu namelijk meer regenwater afvoeren en bij invallende dooi komt daar ook nog eens smeltwater bij. De vorige keer hoogwater - zo hoog dat het veer Brakel uit de vaart moest - was ook eind januari, in 2018. In de zomer en de herfst kan de bodem nog veel water opnemen. Ook verdampt er meer door de hogere temperaturen en via de opname van water door begroeiing. In de winter en het vroege voorjaar gaat dat minder goed. De temperatuur is lager en smeltende sneeuw en een bevroren ondergrond versterken de kans op hoogwater.

Januari 2018
Januari 2018

Via pushberichten in de app ontvangen reizigers het snelst informatie als de waterstand invloed heeft op onze veerdienst. Zorg daarom dat je de app hebt gedownload en meldingen aan hebt staan.