Informatiezuilen vertellen geschiedenis over Brakelse dijk

dijk

Ontdek de Brakelse dijk van vroeger

Op de Waaldijk bij Brakel vind je sinds begin november prachtige informatiezuilen. Ze vertellen het verhaal over de geschiedenis van de dijk, die er vroeger heel anders uitzag. De borden met QR-code lopen van de Batterij onder Brakel tot de grenspaal voor Zuilichem en zijn de moeite waard op je wandel- of fietstocht!

Twee reuzenbroers

Rondom het ontstaan van de Waal hangt een mooie legende. Lang geleden begonnen twee reuzenbroers met het graven van de Rijn. Eenmaal aangekomen bij Lobith kregen ze ruzie en gingen ieder hun eigen weg. De jongere reus groef door aan de Rijn en de oudste schiep de Waal. Vele jaren later geldt nog steeds dat de rivier doet wat ‘ie wil. Vooral in Brakel is dat in de loop der tijd goed zichtbaar geworden. Vele huizen moesten wijken, maar daar zijn prachtige brede uiterwaarden voor teruggekomen.

Watersnoodramp

In 1953 werd de noodzaak van een deltawet op zeer pijnlijke wijze duidelijk: door de grote watersnoodramp in Zuidwest Nederland. In het plan stond dat alle dijken in Nederland verhoogd en verzwaard moesten worden. Voor de Bommelerwaard gold een verhoging van soms wel één meter, de breedte en het dijktalud moesten ook anders. Toen de Waal in 1970 op een kritiek hoog punt stond, werden de plannen omgezet in daden.

Het veld ruimen

In Brakel en Zuilichem betekende de dijkverzwaring dat het dorpsbeeld in de jaren zeventig totaal zou veranderen. Maar liefst 140 huizen aan de buitenzijde van de dijk moesten het veld ruimen. Ook aan de goede kant van de dijk moesten er huizen verdwijnen om het water tegen te kunnen houden. De grootste ophef onder de inwoners ontstond over De Ronduit, het gebouw dat ruim honderd jaar dienst deed als gemeentehuis. Op de plaats van het verdwenen gemeentehuis staat nu het bronzen vrouwtje van Brakel. Het beeld kijkt met een zorgelijke blik over de uiterwaarden naar de dan weer hoge, dan weer lage waterstand in de Waal.