Dijkverzwaring: vanaf 21 oktober omleiding naar veerstoep Herwijnen

brakel2

Dijkverzwaring: vanaf 21 oktober omleiding naar veerstoep Herwijnen

Vanaf vrijdag 21 oktober 12.00 uur geldt een langdurige omleidingsroute naar de veerstoep in Herwijnen. Vanwege de werkzaamheden aan de dijkverzwaring wordt de Zeiving namelijk vanaf de rotonde afgesloten. Voor voetgangers, (brom)fietsers, scooters, motoren en auto's is een tijdelijke verkeersweg parallel aan de Zeiving aangelegd om de veerpont te kunnen bereiken. Groot vervoer wordt ter plekke omgeleid.

Te allen tijde bereikbaar

Brakel wordt vanaf de rotonde op de N830 met borden aangegeven. De veerstoep blijft in ieder geval te allen tijde bereikbaar voor alle verkeer. Klein vervoer kan altijd over de speciaal aangelegde verkeersweg (zie afbeelding), groot vervoer niet altijd vanwege de bochten bovenaan de afrit. Lukt het niet, dan worden grotere vrachtwagens en tractoren ter plekke omgeleid via de Waaldijk en Wadensteinsesteeg.

dijk

Grootste dijkverzwaringsoperatie ooit

De werkzaamheden zijn onderdeel van de grootste dijkverzwaringsoperatie ooit. Zo'n 1300 kilometer aan dijken in het hele land wordt aangepakt, waaronder die tussen Gorinchem en Waardenburg. Delen van dit stuk dijk voldoen niet meer aan de wettelijke veiligheidsnorm. Daarin wordt een overstromingskans van 1 op 10.000 per jaar gehanteerd. In de prioriteringslijst staat het zelfs in de top 20 (van circa 160 dijktrajecten op de lijst), waardoor het is aangemerkt als één van de meest urgente stukken om aan te pakken. De megaklus moet ervoor zorgen dat de dijk in ieder geval tot 2075 weer veilig is tegen overstromingen.