Overvaren en zwerfafval ruimen tijdens Nationale Opschoondag

schoon

Overvaren en zwerfafval ruimen tijdens Nationale Opschoondag

Op zaterdag 19 maart is het Landelijke Opschoondag. Hiervoor organiseert Riveer een (individuele) opruimactie met de pont. Voor slechts €3,- kun je een rondje Gorinchem-Sleeuwijk-Woudrichem-Gorinchem maken en tegelijkertijd zwerfafval verzamelen in en rond het prachtige natuurgebied de Groesplaat.

Groesplaat tussen Sleeuwijk en Woudrichem

Wist je dat een bananenschil een jaar blijft liggen, een blikje al 50 jaar nodig heeft om af te breken en een sigarettenpeuk nooit vergaat? Er wordt een algemene aanname gedaan dat rivieren voor 80 procent bijdragen aan (plastic) afval in zee. Des te meer reden om in ons Riveergebied mee te doen aan deze opruimactie.

Tijdens de actie op 19 maart neem je onze veren tussen Gorinchem en Sleeuwijk en tussen Gorinchem en Woudrichem. De wandeling (3,5 kilometer) leid je onder andere door de prachtige Groesplaat tussen Sleeuwijk en Woudrichem, langs de rivier de Boven-Merwede. Het gebied bestaat vooral uit open uiterwaard met zandstrandjes, maar op verschillende plaatsen vind je er ook rietmoeras en wilgenbos. De geul in het midden van het natuurgebied zorgt ervoor dat de rivier bij hoogwater het overtollige water kwijt kan. Daarnaast pak je een stukje van vestingstad Woudrichem mee, onderweg naar de pont.

* Dit ticket is alleen geldig op zaterdag 19 maart op de veren Gorinchem-Sleeuwijk en Woudrichem-Gorinchem (enkele reis). Ook verkrijgbaar via de Riveer app onder 'Actietickets'.

Gevonden zwerfafval tentoonstellen

Aan boord van het veer zijn (een beperkt aantal) prikstokken en vuilniszakken beschikbaar om mee te nemen. Lever de prikstokken op de terugweg weer in. De (volle) vuilniszakken graag zelf weggooien: dit kan o.a. in de ondergrondse container op het Eind in Gorinchem. Heb je iets heel geks gevonden of inspiratie gekregen om iets moois van het gevonden zwerfafval te maken? Het meest bijzondere (kunstwerk van) afval wordt tot de Laarzendag op 14 mei tentoongesteld op onze Gorinchem VIII.

Doe jij ook mee?