Schipper Jan met pensioen: “Ik zal het best gaan missen”

jan

Schipper Jan met pensioen: "Ik zal het best gaan missen"

Aan het einde van de maand neemt Jan Kooijmans afscheid van Riveer. Bijna 15 jaar lang was hij een vast gezicht op de veerponten rondom Gorinchem. Nu gaat hij met pensioen. Wat hij als eerste gaat doen als het zover is? "Daar zijn de meningen nog over verdeeld", lacht Jan. "Wat mij betreft gaan we op 1 april om zeven uur 's ochtends naar ons bootje. Maar daar is mijn vrouw het niet helemaal mee eens."

Van binnenvaart- naar pontschipper

Dus helemaal stoppen met varen? Zeker niet! Het water zit Jan in het bloed; hij werd geboren op een binnenvaartschip. Zijn ouders hadden een eigen schip en Jan later ook. Toen zijn dochter de leeftijd bereikte om naar school te gaan, besloten Jan en zijn vrouw Joke om het leven op de rivier te verruilen voor de wal. Hij kwam terecht in Velsen, Noord-Holland, waar hij pontschipper werd. Op een gegeven moment had hij het niet meer naar zijn zin daar en via een vacature in de Scheepvaartkrant kwam hij bij de Veerdienst Gorinchem (sinds 2014 Riveer) terecht. Dat is nu bijna 15 jaar geleden.

“Varen op de Gorinchem VIII het leukst”

"Toen ik begon waren er alleen de verbindingen van Gorinchem naar Woudrichem en naar Sleeuwijk, en in de zomer gingen we door naar Loevestein. Toen hadden we maar twee veerboten en een watertaxi, dus in de loop der jaren is er aardig wat veranderd. Toch vond ik varen op de Gorinchem VIII het leukst. Gewoon op het gemakje naar Woudrichem en Loevestein. Dat zal ook wel aan de leeftijd liggen, haha."

Verkeerde kant op

Ondanks dat je steeds hetzelfde stukje vaart, is iedere rit anders. Door de klanten, door het weer. "Het klinkt raar, maar als het mooi weer is moet je zelfs beter je best doen. Met slecht weer ben je daar echt op gefocust, maar als het allemaal vanzelf lijkt te gaan is dat anders. Ik ben weleens de verkeerde kant op gevaren. Op de dienst Gorinchem-Werkendam-Hardinxveld waren we eens druk met het één en ander. Ik had aangelegd in Werkendam en ging daarna terug naar Gorinchem. We waren al een eind op weg toen de klanten aan boord vroegen of we niet naar Hardinxveld gingen. Uhm, jawel. Als zij er niet waren, had ik gewoon in Gorinchem aangelegd en er daar pas achter gekomen dat er iets niet goed ging."

Geen tijd om achter geraniums te zitten

"Ik kan nu wel zeggen dat het afscheid me niks zal doen, maar in die laatste dagen zal ik vast eens slikken. De veerdienst was toch onderdeel van mijn leven. De omgang met collega's en klanten, de onderlinge grapjes, ik zal het best gaan missen. Maar één ding is zeker, ik ga geen tijd hebben om achter de geraniums te zitten. Ik heb nog genoeg projecten liggen. Ik mag bijvoorbeeld graag lezen, ben vrijwilliger bij de jachthaven en bouw modelbootjes. Menig scheepswerf zou jaloers zijn over het aantal boten wat ik nog in de kast heb liggen om te bouwen", lacht Jan tot slot.

Via deze weg wil Jan zijn collega's en alle klanten die in de afgelopen jaren met hem meegevaren zijn bedanken!