Bezoek tentoonstelling ‘Denkend aan water…’ op Slot Loevestein

loef

Bezoek tentoonstelling 'Denkend aan water...' op Slot Loevestein

Van 25 maart 2022 tot en met 8 januari 2023 staat de relatie van Slot Loevestein met water centraal in de bijzondere tentoonstelling 'Denkend aan water...'. Het slot en de vesting bestaan al eeuwenlang met én dankzij water. De tentoonstelling blikt terug, kijkt vooruit en laat je letterlijk en figuurlijk ervaren wat de huidige stand van het water is. Wat betekent het voor Loevestein, de regio en voor Nederland?

Water als trekpleister

Het water speelt een belangrijke rol in de geschiedenis van Loevestein. Ridder Dirc Loef van Horne bouwde het kasteel hier in de veertiende eeuw, vanwege de strategische ligging tussen Maas en Waal. Toen het later eens staatsgevangenis werd, diende het water als natuurlijke muur om gevangenen binnen te houden. En als onderdeel van de Oude en Nieuwe Hollandse Waterlinies hield het de vijand juist buiten. Tegenwoordig is het water één van de trekpleisters van Loevestein én het omliggende Munnikenland.

Zien, horen, voelen en proeven

Naast de blik op de geschiedenis, zal in de tentoonstelling veel aandacht uitgaan naar het heden en de toekomst van het water. Want hoe harmonieus de vesting er na al die jaren ook uit mag zien, dagelijks wordt er strijd gevoerd om de balans tussen het water, het kasteel en de vestingwallen in stand te houden. Nieuwe ontwikkelingen en historische gebeurtenissen vormen een bijzondere expositie inclusief randprogramma waarin je het water kunt zien, horen, voelen en proeven. Lees meer over 'Denkend aan water...'

Maak het water écht onderdeel van je bezoek!

Riveer vaart 365 dagen per jaar tussen Gorinchem en Slot Loevestein. In het hoogseizoen met de reguliere veerpont, daarbuiten reserveer je de watertaxi(-actie). Vroeger was de weg over water de gemakkelijkste manier om het kasteel te bereiken. Nu is het ook nog de leukste manier!