Kennismaking met nieuwe trainee Riveer

home-3

Kennismaking met nieuwe trainee Riveer

Op maandag 25 oktober startte Petroc Weychan als trainee bij Riveer. De komende tijd loopt hij mee op de verschillende veerponten, waar hij wordt opgeleid als schipper.

Acht maanden van huis

Petroc is 25 jaar oud, geboren in Engeland en op z'n vijfde verhuisd naar Arkel. Als gediplomeerd Maritiem Officier op de Zeevaartschool voer hij onder andere onder andere de wereld over op schepen van de Holland America Line, Bark Europa en Holwerda. De laatste jaren werkte hij als stuurman op containerfeederschepen, die de lading overnemen van de grotere havens voor verdere distrubutie naar kleinere havens. Door z'n werk was hij zo'n acht maanden per jaar van huis.

Overstap van zeevaart naar binnenvaart

Hij besloot de overstap te maken van zeevaart naar binnenvaart, onder andere om die reden. Voor de toekomst zag hij zichzelf al een baan dichter bij huis hebben, maar toen hij op zichzelf in Gorinchem ging wonen, dacht hij: "waarom niet nu al." Hij besloot zijn groot vaarbewijs voor de binnenvaart te gaan halen. Door zijn ervaring op de zeevaart kreeg hij vrijstelling van verschillende vakken en op de containerfeeders voer hij al over binnenwateren, waarmee hij 130 vaardagen verzamelde. Het enige wat nog restte waren twee vakken en het mondeling voor het vaarbewijs én 50 vaardagen. Om die reden klopte hij bij Riveer aan, meerdere keren.

Toekomst met elkaar uitstippelen

De aanhouder wint. Uiteindelijk kwam het tot een gesprek en binnen twee weken was het traineeship geregeld. "Petroc gaf aan dat hij stage wilde lopen, om die 50 vaardagen voor het einde van het jaar (door veranderende regelgeving in 2022) te halen, maar nog interessanter: dat hij ook daarna een toekomst bij Riveer voor zich zag," zegt Johan. "Hij heeft al bewezen dat hij graag wil. En door een aanstaand pensioen weten we dat er op termijn een plaats voor een schipper vrijkomt. Door dit traineeship kunnen we samen verkennen hoe het gaat, en hopelijk een toekomst uitstippelen waar we met elkaar naartoe groeien." "Een kans die ik enorm waardeer," aldus Petroc.