Riveer vaart voortaan door UNESCO Werelderfgoed

nhw

Riveer vaart voortaan door UNESCO Werelderfgoed

Sinds deze week kan onze regio in een adem genoemd worden met de Galápagoseilanden bij Ecuador, Mont Saint-Michel in Frankrijk en de Taj Mahal in India. Op 26 juli werd de Nieuwe Hollandse Waterlinie namelijk officieel benoemd als UNESCO Werelderfgoed! De oude verdedigingslinie loopt van Muiden tot aan de Biesbosch: dat betekent ook dwars door het Riveergebied. Voortaan vaar je dus met ons door werelderfgoed, hoe bijzonder is dat!?

Onbereikbaar voor de vijand

De Nieuwe Hollandse Waterlinie is één van de heldenverhalen van de Nederlandse geschiedenis. Het eerste hoofdstuk werd al in 1815 geschreven en het laatste in 1940, toen de waterlinie zijn functie als verdediging tegen oorlogsdreiging verloor. Ooit maakte de waterlinie het westen van Nederland onbereikbaar voor de vijand. In tijden van dreiging werd de natuur rond de vestingsteden, kastelen en forten dankbaar onder water gezet om de vijand tegen te houden. Dit gebeurde slechts drie keer: tijdens de Frans-Duitse Oorlog, de Eerste Wereldoorlog en aan de vooravond van de Tweede Wereldoorlog.

Water als verdedigingsmiddel, dat kan alleen door Nederlanders bedacht zijn. Het was ook één van de reacties na de bekendmaking: "De Hollanders hebben geleerd met het gevaar van water te leven en het zelfs in hun voordeel te gebruiken."

Spannende bouwwerken in groene omgevingen

Vandaag de dag bestaat de Nieuwe Hollandse Waterlinie vooral uit spannende bouwwerken in prachtige groene omgevingen die je juist wel wilt bezoeken. Ook hier tellen we maar liefst elf verdedigingswerken, waarvan de vestingen Woudrichem en Gorinchem en Slot Loevestein waarschijnlijk de bekendste zijn. Maar ook het geofort, Fort Vuren, de batterijen onder Brakel en Poederoijen, Fort Giessen, Fort Altena en Fort Bakkerskil zijn goed bereikbaar met één van onze veren.  En hoe kun je dit stukje erfgoed dan ook beter ontdekken dan over het water?

Tip: ontdek al wandelend of fietsend een stuk van het erfgoed met ons Rondje Pontje ticket! De dagkaart is 2 opeenvolgende dagen geldig, dus genoeg tijd om alle verdedigingswerken in onze regio te zien. Koop hier

Ode aan de Waterlinies

In 2021 brengt heel Nederland een Ode aan de Waterlinies! In dit themajaar wordt de waterlinie daarom extra onder de aandacht gebracht. Met fortensafari's, een pop-up restaurant, prachtige fiets- en wandeltochten, het evenement 'We sluiten de linies' en het fortenfestival. Ga voor meer activiteiten, data en aanmelden naar www.odeaandehollandsewaterlinies.nl