Beleef Hugo’s gedachtengoed tijdens Hugo de Groot-jaar

hugo

Beleef Hugo's gedachtengoed tijdens Hugo de Groot-jaar

In 2021 is het 400 jaar geleden dat Hugo de Groot in zijn boekenkist ontsnapte uit Slot Loevestein. Daarom is dit jaar uitgeroepen tot het Hugo de Groot-jaar met veel activiteiten in de regio en online. Op 22 maart was de aftrap; het is de dag dat hij de rivier overstak naar vrijheid.

Loevestein: plaats voor andersdenkenden

Aan het einde van de zestiende eeuw veranderde Loevestein in een staatsgevangenis. Het is de tijd van de tachtigjarige oorlog tegen de Spaanse overheersers. Maar juist als er met het Twaalfjarige Bestand rust heerst in die oorlog, raken tegenstanders van de Spanjaarden onderling verdeeld. In hun Republiek der Zeven Verenigde Nederlanders ontstonden twee kerkelijke stromingen. Prins Maurits, machthebber over het leger, verplichtte de hele republiek om één stroming aan te hangen. Politiek leider van de Republiek Johan van Oldebarnevelt en zijn vriend Hugo de Groot kozen juist voor de andere stroming. Ze vonden sowieso dat iedereen zelf mocht kiezen. Dit werd de reden dat Van Oldebarneveld werd onthoofd en Hugo voor een levenslange gevangenisstraf naar Loevestein moest. Het was de plaats voor andersdenkenden. Na een aantal jaren in het kille kasteel wist Hugo de Groot in zijn boekenkist te ontsnappen.

Hugo's ontsnappingsroute ervaren?

Riveer vaart 365 dagen per jaar tussen Gorinchem en Slot Loevestein. In het hoogseizoen met de reguliere veerpont, daarbuiten reserveer je de watertaxi(-actie). Vroeger was de weg over water de gemakkelijkste manier om het kasteel te bereiken. Nu is het ook nog de leukste manier. Laat jezelf onderweg verwonderen door het feit dat Hugo de Groot precies dezelfde route aflegde in zijn befaamde boekenkist!

Activiteiten

In het Hugo de Groot-jaar wordt bij veel meer stilgestaan dan alleen zijn ontsnapping. Die kennen we inmiddels wel. Juist tijdens zijn gevangenschap ontwikkelde Hugo ideeën over vrede, vrijheid en recht die de wereld tot op de dag van vandaag veranderde. Dat weten niet veel mensen, maar is minstens zo spectaculair als het verhaal van de boekenkist. Ontdek het tijdens de tentoonstellingen op Loevestein en in het Gorcums museum, de rondleidingen (ook speciaal voor kinderen) van Mooi Gorinchem, het Hugo de Groot Festival, de filmvertoningen van het IFFG of de vele andere (online) activiteiten.

Alle activiteiten vind je hier én hier!