Bezoek tentoonstelling ‘Monddood – Politiek Gevangen’ op Slot Loevestein

loef

Bezoek tentoonstelling 'Monddood - politiek gevangen' op Slot Loevestein

Politieke tegenstanders monddood maken door ze gevangen te zetten: het is een verhaal met een lange, wereldwijde geschiedenis. Misschien minder bekend dan Robbeneiland bij Kaapstad of The Tower in Londen, maar Slot Loevestein was ook ooit zo’n staatsgevangenis. Daarmee is het dé plek voor een tentoonstelling over dit onderwerp, in samenwerking met Amnesty International.

Bekendste politieke gevangene

In de zeventiende eeuw werden personen die veroordeeld waren wegens vermeende politieke misdrijven gevangengezet in Slot Loevestein. Niet vanwege moord of diefstal, maar omdat hun opvattingen door de politieke macht als bedreigend werden beschouwd.

De bekendste politieke gevangene in het kasteel is Hugo de Groot. Hij zat er tussen 1619 en 1621 opgesloten door een meningsverschil met de machthebbers. Na zijn ontsnapping schreef Hugo de Groot belangrijke boeken over internationaal recht en de rechten van het individu. In de tentoonstelling maak je kennis met een aantal politieke gevangenen die ook hun stem behielden door wat ze hebben nagelaten of door de inzet van mensen, organisaties of media, en die niet voorgoed monddood werden gemaakt. Lees hier meer over de tentoonstelling.

Bezoek Loevestein over water

De tentoonstelling 'Monddood' is vanaf 31 maart 2023 iedere dag te bezoeken van 10.00 tot 17.00 uur. Riveer vaart 365 dagen per jaar tussen Gorinchem en Slot Loevestein. In het hoogseizoen met de reguliere veerpont, daarbuiten reserveer je de watertaxi(-actie). Vroeger was de weg over water de gemakkelijkste manier om het kasteel te bereiken. Nu is het ook nog de leukste manier!